KNGF Geleidehonden

KNGF Geleidehonden

Met een ernstige visuele handicap is gaan en staan, waar en wanneer je wilt, niet vanzelfsprekend. Meer dan welk hulpmiddel ook, kan de blindengeleidehond deze vrijheid aan zijn blinde of slechtziende baas (terug)geven. Een geleidehond heeft, in tegenstelling tot een menselijke begeleider, altijd tijd en zin om zijn baas waar dan ook naartoe te begeleiden. Het lopen met een geleidehond is veel minder vermoeiend en tijdrovend dan met een taststok, waarmee elk paaltje, muurtje etc. gezocht moet worden. Een geleidehond omzeilt deze obstakels juist en zoekt de vrije en veilige doorgang voor zijn baas.

“Zonder Benno weet ik me geen raad. Wat moet ik, als ik voor elk wissewasje afhankelijk ben?”

David is blind. Een leven zonder zijn geleidehond Benno kan hij zich niet voorstellen. Dankzij hem kan David ontspannen en vlot over straat, zonder dat hij bang hoeft te zijn om ergens tegenaan te botsen. Ook kan Benno op commando van alles aangeven. Bijvoorbeeld een oversteekplaats of een toonbank, en ook voor het zoeken van een trap, ingang of een lege zitplaats draait hij zijn poot niet om. Misschien wel het moeilijkste wat Benno kan, is het weigeren van een commando die David hem geeft. Dit doet hij als het opvolgen ervan gevaar oplevert voor zijn baas. Wanneer David bijvoorbeeld te dicht bij de rand van het perron of een bouwput komt, dan blokkeert Benno hem en leidt hij hem weg van het gevaar. Geen wonder dus, dat David zich geen raad weet zonder zijn geleidehond. Bovendien zijn David en Benno kameraden voor het leven. Ze vertrouwen op elkaar en vormen samen een hecht team…

Benno is natuurlijk niet zomaar een volleerd geleidehond geworden, hier is een heleboel bij komen kijken. Benno komt voort uit het eigen fokprogramma van KNGF Geleidehonden, is ruim een jaar lang opgevoed door een puppypleeggezin en heeft een maandenlange training gehad in het opleidingscentrum van KNGF Geleidehonden. Dit hele proces tot geleidehond kost duizenden euro’s en slechts een deel wordt vergoed door de zorgverzekeraars. Om geleidehonden kosteloos ter beschikking te kunnen stellen aan visueel gehandicapten is KNGF Geleidehonden voor een groot deel afhankelijk van uw steun.

Steun de opleiding van onze geleidehonden door een kaartje te verzenden met goededoelenkaartje.nl!

Maak hier je kaart voor
KNGF Geleidehonden


Website: KNGF Geleidehonden

Top